DEM Parti, Abdullah Öcalan’ın Yeni Mesajını Paylaştı
DEM Parti, “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nın birinci yıl dönümünde, terör örgütü PKK’nin elebaşı Abdullah Öcalan’ın yeni mesajını kamuoyuyla paylaştı.
Toplantıya, Öcalan’la birlikte İmralı’da bulunan ve önceki çözüm sürecinde sekreterya görevinde yer alan Veysel Aktaş’ın da katıldığı belirtildi. Ayrıca İmralı Heyeti üyeleri TBMM Başkanvekili Pervin Buldan, görevden alınan eski Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, milletvekili Mithat Sancar ve avukat Faik Özgür Erol’un yanı sıra DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ile Tuncer Bakırhan, milletvekilleri ve DBP yöneticileri toplantıda yer aldı.
Program, yaşamını yitiren eski TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder’in 27 Şubat 2025’teki ilk çağrı sırasında yaptığı konuşmanın izletilmesiyle başladı. Toplantıda Öcalan’a ait yeni bir fotoğraf da paylaşıldı.
“Silahın Anlamsızlaştığı Bir Süreç”
Öcalan’ın mesajının Türkçe metni Pervin Buldan tarafından okundu. Mesajda, 27 Şubat 2025 tarihli çağrının “demokratik siyasetin hayata geçtiği yerde silahın anlamsızlaşacağının beyanı” olduğu ifade edildi.
Mesajda, örgütün fesih ve silahlı mücadele stratejisine son verme kararlarının yalnızca fiili değil zihinsel bir dönüşümü de içerdiği savunuldu. Şiddet ve ayrışma siyasetinden demokratik siyaset ve entegrasyona geçiş vurgusu yapıldı.
Siyasi İsimlere Teşekkür
Öcalan mesajında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iradesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katkısına atıfta bulunarak sürece katkı sağlayanlara teşekkür etti. Ayrıca Sırrı Süreyya Önder’i saygıyla andı.
“Negatif Aşamadan Pozitif İnşaya”
Mesajda, “negatif isyan döneminin” geride bırakıldığı, “pozitif inşa aşamasına” geçilmesi gerektiği ifade edildi. Demokratik entegrasyonun ve hukuk temelli bir sürecin önemine vurgu yapılırken, anayasal vatandaşlık, özgür yurttaşlık ve demokratik toplum modeli kavramları öne çıkarıldı.
Din, dil ve milliyetin empoze edilemeyeceği belirtilen mesajda, devletin bütünlüğü esas alınarak demokratik sınırlar içinde kimliklerin özgürce ifade edilmesi gerektiği savunuldu.
“Kadınlar Sürecin İtici Gücü”
Öcalan’ın mesajında kadınların demokratik entegrasyonun en özgürlükçü ve itici gücü olduğu belirtilerek, aile içi şiddet ve kadın cinayetlerine dikkat çekildi.
Ayrıca Ortadoğu’da bir arada yaşama sorununa çözüm bulunması gerektiği ifade edilen mesaj, karşılıklı saygı ve ortak akıl vurgusuyla sona erdi.
Toplantı ve açıklamalara ilişkin siyasi ve hukuki değerlendirmelerin önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.