Ünlü gazeteci Sedef Kabaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “suç işlemeye tahrik” suçlamaları kapsamında dün akşam gözaltına alındı.
Gözaltı kararının ardından Kabaş, bugün savcılık ifadesi alındıktan sonra adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk edildi. Mahkeme, Kabaş hakkında “yurt dışına çıkış yasağı” ve “imza verme” şartlarını içeren adli kontrol hükümleri uygulayarak serbest bırakılmasına karar verdi.
Gazeteci Sedef Kabaş’ın gözaltına alındığı bilgisini ilk olarak avukatı Uğur Poyraz, gece saatlerinde yaptığı sosyal medya paylaşımıyla duyurdu. Poyraz, müvekkilinin kendisini arayarak gözaltına alındığını bildirdiğini açıkladı.
Daha sonra İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kabaş’ın sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımlar nedeniyle gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, Kabaş’ın “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “suç işlemeye tahrik” suçlarını işlediği iddiasıyla hakkında soruşturma başlatıldığı ifade edildi.
Başsavcılık, yürütülen soruşturma kapsamında Kabaş hakkında 27 Ocak 2026 tarihinde mevcutlu olarak savcılığa getirilmek üzere gözaltı kararı verildiğini duyurdu.
Sedef Kabaş, daha önce de benzer suçlamalarla yargılandı. Kabaş, 2022 yılında “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklanmış, 49 gün cezaevinde kaldıktan sonra ilk duruşmada 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılarak tahliye edilmişti.
Ayrıca 8 Şubat 2024’te sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşım nedeniyle hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
Kabaş, son olarak Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile ilgili bir paylaşımı nedeniyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırılmış, hükmün açıklanması geri bırakılmıştı. Söz konusu paylaşımda Karahan’ın seçim sonrası elektrik ve doğal gaza zam gelebileceğine ilişkin ifadelerine yer verilmişti.