Ramazan ayı yaklaşırken Areda Survey tarafından 19-24 Şubat 2026 tarihlerinde yapılan araştırma, Türk halkının iftar alışkanlıklarını ve ekonomik tercihlerini gözler önüne serdi. Araştırma, geleneklerin sofralarda hâlâ güçlü olduğunu ancak ekonomik koşullar nedeniyle ev yemeklerinin ön plana çıktığını ortaya koyuyor.
İftar Sofrasının Vazgeçilmezleri
-
Mercimek çorbası: %54,8
-
Tarhana çorbası: %12,2
-
Ezogelin çorbası: %7
Ana yemeklerde ise kırmızı et yemekleri (%44,7) liderliği koruyor; tavuk ve sebze yemekleri ise daha düşük oranlarda tercih ediliyor.
Tatlıda Sürpriz Değişim
Bu yıl tatlı tercihlerinde dikkat çekici bir değişim yaşandı. Sütlü tatlılar (sütlaç, muhallebi) %36,6 ile Ramazan klasiği güllacı (%25) geride bırakarak birinci sıraya yerleşti.
Dışarıda Yemek Eğilimi Düşük
Katılımcıların %55,4’ü iftar için kafe veya restoranlara gitmiyor. Bunun en önemli nedeni ise yüksek fiyatlar. Araştırmaya göre:
-
%64,3, dışarıdaki menüleri “gereğinden fazla pahalı” buluyor
-
Restoranları uygun bulanların oranı yalnızca %1,8
Misafirperverlik Devam Ediyor
Ekonomik zorluklara rağmen ev sahipliği geleneği sürüyor:
-
%56,3’ü iftar için evine misafir davet ediyor
-
“Zaman zaman davet veririm” diyenlerle birlikte bu oran %88’in üzerine çıkıyor
Araştırma, Türk halkının geleneksel iftar kültürünü korurken, bütçe dostu çözümler için ev yemeklerini tercih ettiğini ve misafirperverliğinden ödün vermediğini gösteriyor.