CHP’nin eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “hakaret” ettiği iddiasıyla yargılandığı davada ikinci duruşma görüldü. İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmada Kaftancıoğlu savunmasını yaparken, Erdoğan’ın avukatları ise şikâyetlerinin arkasında olduklarını belirterek cezalandırma talebinde bulundu.
Davanın merkezinde, Erdoğan’ın 30 Nisan 2025 tarihinde sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile Kaftancıoğlu’nun bu paylaşımı alıntılayarak yaptığı değerlendirme bulunuyor.
Erdoğan söz konusu paylaşımında, “Her kim beytülmale el uzatıyorsa kimliğine bakmadan hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde hesap sorulmasını sağlamak boynumuzun borcudur” ifadelerini kullanmıştı.
Kaftancıoğlu ise Erdoğan’ın paylaşımını alıntılayarak, “Bizim de boynumuzun borcu… Beytülmale el uzatanların yargılanacağı günler yakındır” ifadelerini kullanmıştı.
Bu paylaşımın ardından CİMER üzerinden yapılan şikâyet üzerine Kaftancıoğlu hakkında soruşturma başlatıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede ise Kaftancıoğlu’nun “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan cezalandırılması istendi.
Kaftancıoğlu: “Nasıl Savunma Yapacağımı Bilmiyorum”
İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ikinci celsede hâkim karşısına çıkan Kaftancıoğlu, paylaşımının hangi yönüyle hakaret suçunu oluşturduğunu anlayamadığını söyledi.
Savunmasına, “O nedenle nasıl savunma yapacağımı da bilmiyorum” sözleriyle başlayan Kaftancıoğlu, paylaşımında kullandığı ifadelerin Erdoğan’ın kendi paylaşımındaki sözlerle aynı olduğuna dikkat çekti.
Kaftancıoğlu, Erdoğan’ın ifadelerini alıntıladığını belirterek siyasi açıdan ilk kez Erdoğan’a katıldığı bir noktayı paylaşmış olduğunu ifade etti. Hakkındaki suçlamanın bu ifadeler nedeniyle yöneltildiğini belirten Kaftancıoğlu, aynı sözlerin Erdoğan tarafından da kullanıldığını vurguladı.
“Birebir aynısını alıntılayıp yazdım” diyen Kaftancıoğlu, kullandığı ifadelerin hakaret içermediğini ve söylediğinin hakikat olduğunu savundu.
Kaftancıoğlu ayrıca, sözlerinin hakaret olarak değerlendirilmesi halinde Erdoğan’ın paylaşımında da aynı kastın bulunduğunun kabul edilmesi gerektiğini ileri sürdü.
Avukatlardan “Beytülmal” Vurgusu
Kaftancıoğlu’nun avukatları da müvekkillerinin beraatını talep etti. Savunmada, paylaşımda Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik hangi cümle veya kelimeyle hakaret edildiğinin ortaya konulması gerektiği belirtildi.
Avukatlar, “Beytülmal” kelimesinin sözlük anlamının