Haber Ara

Milyonlarca haber arasında ara

Sabahın ilk ışıklarıyla ormana koşuyorlar: Toplayan mutlu fiyatı 900 lirayı gördü

Batı Karadeniz bölgesinde bereketli ürünün hasadı başladı. Özellikle Sinop ve Kastamonu'da günün erken saatlerinde ormanlara akın eden köylüler, bölgenin en önemli geçim kaynağını topluyor. Üretici fiyatlardan memnun olsa da tüketicinin karşısına çıkan fiyatlar cep yakıyor.

Gündem Site Yöneticisi 3 okuma Okuma Süresi: 1 dk
Sabahın ilk ışıklarıyla ormana koşuyorlar: Toplayan mutlu fiyatı 900 lirayı gördü
Paylaş:
N

Batı Karadeniz'in bereketli topraklarında sonbaharın gelmesiyle birlikte dağlar ve ormanlar hareketlendi. Bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan kestanede hasat dönemi resmen başladı.

ÜRETİCİNİN YÜZÜ GÜLDÜ AMA ETİKETLER CEP YAKIYOR

Geçtiğimiz yıllara oranla hava şartlarının elverişli gitmesi sayesinde verimde yaşanan artış üreticileri memnun etse de, piyasadaki yüksek etiket fiyatları dikkat çekiyor. Sinop’un Erfelek ilçesinde olumlu hava koşulları sayesinde verim artışı yaşanırken, kestanenin kilogram fiyatı kalitesine göre 500 TL ila 900 TL arasında değişen rakamlarla satışa sunuluyor. Kastamonu ve ilçelerinde ise (İnebolu ve sahil şeridi gibi) kuzu kestanesi olarak bilinen ürünler 350 TL ile 400 TL arasındaki fiyatlarla halk pazarlarındaki tezgahlarda yerini alıyor.

SABAHIN İLK IŞIKLARIYLA MESAİ BAŞLIYOR

Kestane toplamak dışarıdan keyifli bir doğa yürüyüşü gibi görünse de oldukça zahmetli ve dikkat gerektiren bir mesaiyi gerektiriyor. Üreticiler ve yöre halkı, hasat için genellikle sabah 07.00 ile 11.00 saat aralığını tercih ediyor.

Erken saatlerde ormana giden toplayıcılar, dikenli kozalakları (cibre) yerden toplamak veya sırıklarla ağaçlardaki olgunlaşmış ürünleri düşürmek için günün ilk ışıklarıyla işe koyuluyor. Öğleye doğru artan sıcaklık ve dikenlerin batıcı yapısı işi zorlaştırdığı için en verimli çalışma ve toplama saati genellikle öğle sıcaklıkları bastırmadan tamamlanıyor.

HABER BİLGİSİ
Kaynak: MarmaraSes
Yorumlar
0 yorum
Yorumlarınız editör onayından sonra yayına alınır.
Bu habere henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu siz yazın.
Sır gibi saklanan satın almanın arkasından Türk şirket çıktı
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Sır gibi saklanan satın almanın arkasından Türk şirket çıktı
Büyütülmüş görsel